Genel manada kariyer kişisel yaşantıda ve mesleki yaşantıda bir yerden bir yere ulaşmaktır. Kariyer bulunduğunuz noktadan ulaşmak istediğiniz noktaya yapılan bir yolculuktur. Bu yolculuk okul öncesinden başlayıp olmak istediğiniz yere kadar süren bir yolculuktur. Üniversiteden mezun oldunuz önünüzde yeni bir hayat. Ne yapacağınız bilmiyor ya da nerden başlayacağınızı bilmiyorsanız, yapacağınız ilk iş kariyer planı hazırlamaktır. Üniversiteden mezun oluncaya kadar bir kariyer planın yapmamışsanız çok şey kaybetmiş şey kaybetmiş sayılmazsınız. Hayatınızın her döneminde kariyer planı yapabilir ve bir planınız var ise planınızı revize edebilirsiniz.
Kariyer planına sahip olmak gerek özel hayatta gerekse mesleki hayatta size önemli avantaj sağlar. Bu plan sayesinde özel hayatınızı ve mesleki hayatınızı anlamlandırmış ve yönlendirmiş olursunuz. Kariyer planı özel hayatta ve mesleki hayatta yapacağınız tercihlerde karar vermenize, özel hayatta ve mesleki hayatta karşılaşacağınız sorunlara karşı yeni stratejiler geliştirmenize kolaylık sağlayacaktır.
Kariyer planı yapmak için
1.Vizyonunuzu Belirleyin
Geleceğe yönelik genel bakış yapın. Nasıl bir özel hayata ve mesleki hayata sahip olmak istiyorsunuz? Bundan 15- 20 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz? Nerede olursanız bu nokta sizi mutlu eder? Özel hayatta ve mesleki hayatta ulaşmak istediğiniz yer konusunda karar verin.
2.Hedeflerinizi Belirleyin
Vizyonumuz, en son varış noktamızdır. Hedeflerimiz ise, bu noktaya varmak için neler yaptığımızdır. Hedefler, bireyin amaçları doğrultusunda kullandığı araçlardır. En son varış no
ktanız doğrultusunda belirli zaman aralıklarında ulaşacağınız noktalar ile ilgili hedefler belirleyin. Kısa vadeli (1yıl içinde), orta vadeli (5 yıl içinde), uzun vadeli (10- 15 yıl içinde) ulaşacağınız hedefleriniz olsun.
- Sektör Belirleyin
Kariyer planlama sırasında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kariyer yapacağınız sektörü netleştirmek olmalı. Hangi sektörlerin ve firmaların geleceği olduğunu, hangi sektörlerde iş ve ücretin daha yüksek olduğunu ve bunlardan hangilerinin size ihtiyacı olabileceğini netleştirmelisiniz. Bu belirlemeyi yaparken niteliklerinizi, bilgi ve becerilerinizi göz önünde bulundurun. Sırf ücreti iyi gerçek anlamda ilgili olmadığınız ve kendinize yeterince güvenmediğiniz alanlara yönelmeyin, sizi geliştirecek ve size bir şeyler katacak yüreğinizle çalışacağınız şirketleri düşünün.
Kendinizi analiz edin.
Kendinize swot analizi yapın. Kariyer planı yaparken güçlü, zayıf yönlerinizi, fırsatlarınızı bilmemiz önemlidir. Fırsatlarınızı kullanarak güçlü yönlerinizi artırmaya, zayıf yönlerinizi geliştirmeye çalışın. Kariyer sahibi olmak isteyen herkesin amacı kendini gerçekleştirmek ve mutlu olmaktır. Bunun için sahip olduğu özelliklerini bilmek ve bunları en yüksek seviyeye çıkarak tercih edilir olmak gerekir.
- Hareket Planınızı yapın
Hedefinizi ve sektörünüzü belirlediyseniz ne yapmak istediğinize karar vermişsiniz demektir. Kararınızı uygulama geçin. İşe kariyer yapmayı düşündüğünüz sektör ile ilgili birtakım araştırmalar yapabilirsiniz. Sektördeki uzman kişilerden görüş alabilir, yapmayı düşündüğünüz meslekte başarılı olmuş kişilerden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Bunların yanı sıra ilgi duygunuz sektöre yönelik hazırlanmış yayınları, iş, ekonomi, teknoloji ve web sayfalarını takip edebilirsiniz. Sektörde faaliyet gösteren firma ve şirketler hakkında araştırmalar yapabilirsiniz. İş olanaklarını araştırın. Öz geçmişinizi hazırlayın. İş başvuruları yapın ve yaptığınız başvuruları takip edin.
- Finans Planı Yapın
Kariyer planınızı uygulamak için ihtiyaç duyduğunuz parasal miktarı belirleyin. Finans kaynaklarınızı belirleyin. Planınızı uygularken yapacağınız bazı değişiklikler ekonomik durumunuzu
etkileyebilir. İşten çıkarılma, işten ayrılma, şehir değişikliği vb. gibi durumlar nedeniyle başınıza gelebilecekleri önceden düşünmeniz ve çözüm yolları bulmanız gerekebilir.
Kariyer planını zaman zaman gözden geçirmeniz ve bu plana artı ve eksilerinizi eklemeniz gelişiminizi görmeniz açısından faydalı olacaktır.