Bir üniversite ve yükseköğretim programlarına yerleştirme sonuçları daha açıklandı. ÖSYM’nin sitesine girip “… yerleştirildiniz” ifadesini görenler mutlu oldu. “Bir yükseköğretim programına yerleştirilemediniz” ifadesini görenler ise hayal kırıklığı ve üzüntü yaşadı.Yerleşen adayları kayıt ve barınma sıkıntısı, yerleşemeyen adayları da bundan sonra ne yapacağım sıkıntısı sardı.
Bir yükseköğretim programına yerleşemyen adayların bu sonuca yaklaşım biçimleri çok önem taşımaktadır. Bu sonuca üzülmek çok doğaldır. Ancak bir yükseköğretim programına yerleşememeyi dünyanın sonu gibi görmek, kendini beceriksiz, işe yaramaz biri olarak algılamak, “benden adam olmaz” şeklinde düşünmek abartılı ve gerçek dışı bir yaklaşımdır.
YKS’nin bir sıralama sınavı olduğu, sınav sonucunda elde edilen başarı sırasının tercih edilen üniversite ve yükseköğretim programına yerleşmek için yeterli olmadığı değerlendirmesi daha gerçekçi bir değerlendirmedir. Bir yükseköğretim programına yerleşememek dünyanın sonu değildir. Adayların beceriksiz ve işe yaramaz olduğunu göstermez. Adayların mevcut akademik bilgi ve becerisinin tercih ettiği yükseköğretim programı için yeterli olmadığını göstermektedir.Yerleşememenin beceriksizlikle, işe yaramaz bir adam olma ile ya da geri zekalılıkla bir ilgisi bulunmamaktadır.Bu tür yanlış yaklaşımlar adayların özgüvenlerinin kırılmasına ve kendilerini değersiz hissetmelerine yol açmaktadır.
Yaşam başarısı akademik başarıdan daha önemlidir. Yaşam başarısı; bireyin yaşam süreci içinde karşılaştığı her türlü soruna uygun çözüm yolları bulması, bunları uygulayarak, sorunların üstesinden gelmesidir. Adaylar için bir yükseköğretim programına yerleşememek bir sorun ise bu soruna yönelik uygun çözüm yolları bulmalı, bunları uygulayarak, sorunu çözüme kavuşturmalıdır. Sorunun çözüm yollarından biri ek yerleştime dönemini beklemektir. Ek yerleştirme döneminde açık olan kontenjanlardan kendinize uygun yükseköğretim programaları tecihi yapılabilir.
Çözüm yollarından bir diğeri kariyer planınınzı yenilemek, kariyer planınız yoksa kendinize bir kariyer planı hazırlamaktır. Hayatta ne yapmak istediğinizi belirlemektir. Yapmak istediğinize sizi ulaştıracak basamakları belirlemek, zamanı geldiğinde basamakları çıkmak olabilir. (Makaleler bölümünde ‘kariyer planı nasıl hazırlanır?’ yazısına bakılabilir) Örneğin bilgili, becerikli ve güler yüzlü bir hekim olarak insanların şifa bulmalarına katkıda bulunmak, sağlık hizmetinden yararlanamayan insanlara ücretsiz sağlık hizmeti vermek( taramalar, operasyonlar yapmak vb.) istiyor olabilirsiniz. Bunun için uzman bir hekim olmalısınız. Sizi bu amacınıza ulaştıracak üniverste ve tıp fakültesi hakkında karar vermelisiniz. Bundan sonraki basamak; belirlemiş olduğunuz fakülteye yerleşebilmek için sıranızı, bu sıra için kaç puan almanız gerektiğini belirlemek olmalıdır. Sıranızı ve sizi bu sıraya ulaştıracak puanın belirlenmesinden sonraki basamak, TYT ve AYT sınavlarındaki testlerden kaç net yapılacağını ve kaç puan alınacağını belirlemektir. Kariyer planınız doğrultusunda sınava yeniden girmeniz gerekiyorsa sınava girmelisiniz. Bunun içinde sınava hazırlık sürecini planlamalısınız.
Meslek lisesi elektirik elektronik bölümü ev alatetlerinden mezun ve yerleşememiş iseniz siz için de şöyle bir kariyer planı yapılabilir. Bundan 15- 20 yıl sonra ünlü bir markanın teknik servisi bayii olabilirsiniz. Bunun için o markanın teknik servisi olma şartlarını ve gereken sermayeyi öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Markanın vermiş olduğu teknik eğitimlere katılarak ürünlerin teknik özelliklerini ve tamir bakım yöntemlerini öğrenmelisiniz. Bu teknik eğitimlere katılabilmek için markanın teknik servisinde işe başlayabilirsiniz.
Yaşamda istenilmeyen durumlar ve sorunlarla kaşılaşıldığında soruna doğru bir yaklaşım gösterilmelidir. Abartılı, gerçek dışı ve duygusal bir yaklaşım yerine olağan, gerçekci ve akılcı bir yaklaşım gösterilmelidir. Sorunlara olağan, gerçekci ve akılcı bir yaklaşım, sorunları analiz edebilmenizi, gerçekci çözüm yolları bulmanızı, bunları uygulayarak sorunların üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.